Over ons
Enkel patiënten met een tbs-maatregel behandelen, doen we al lang niet meer. We bedienen inmiddels een groot deel van de forensische keten: van ambulante tot klinische behandeling, van dagbesteding en arbeidstoeleiding tot woonbegeleiding.
Kliniek
In onze kliniek in Oostrum verplegen en behandelen we patiënten met ernstige psychiatrische problemen. Vaak hebben de patiënten een tbs-maatregel, soms een (andere) straf- of civielrechtelijke maatregel. Het doel van de behandeling is het risico op een (nieuw) ernstig misdrijf te verminderen en te zorgen voor een veilige resocialisatie en re-integratie van patiënten. Dit doen we samen met ketenpartners. Uitgangspunt is dat patiënten telkens de juiste behandeling en zorg krijgen: hoog beveiligd waar het moet en laag beveiligd waar het kan.
Forensisch Psychiatrische Polikliniek de Horst
Vanuit onze poliklinieken in Blerick en Maastricht leveren we in Limburg en delen van Noord-Brabant ambulante behandeling aan de vaak moeilijk te bereiken cliënten met een complexe psychiatrische problematiek. Behandeling kan vrijwillig zijn, maar kan ook worden opgelegd op basis van een justitiële maatregel. Tijdens de behandeling ligt de focus op delict- en risicogedrag én op de achterliggende psychische/psychiatrische problematiek. Aandacht voor delictanalyse en terugvalpreventie zijn een vast onderdeel van de behandeling. Daarnaast is er aandacht voor middelengebruik en verslavingsproblematiek. Vanuit polikliniek de Horst werken drie gecertificeerde ForFACT-teams. FACT staat voor Function/Flexible Assertive Community Treatment.
Deze teams leveren intensieve outreachende zorg aan psychiatrische cliënten die anders geen zorg zouden ontvangen door hun levensstijl, psychiatrische problemen of verslavingsproblematiek. De drie Forensische FACT-teams zijn verspreid over de regio Zuid-, Midden- (in samenwerking met Vincent van Gogh instituut) en Noord-Limburg. Daarnaast werken we samen met GGZ Oost-Brabant en Novadic Kentron in een gezamenlijk (vierde) FACT+ team. Het FACT+ team biedt intensieve zorg aan mensen met ernstige psychiatrische problematiek in combinatie met verslavingsproblematiek en delictrisico. Door de complexe problematiek van deze cliënten samen met hun risicovolle en/of strafbare gedrag worden zij bij andere instellingen niet in zorg genomen en vindt er een doorverwijzing naar FACT+ plaats. De zorg en behandeling gebeuren in de omgeving van de cliënt en hebben een zeer specialistisch karakter.
Interview Burgemeester Hans Gilissen
“Wat jammer dat niemand de succesverhalen kent!”
Na tien jaar nam Hans Gilissen in 2019 afscheid als burgemeester van de gemeente Venray. In die tien jaar heeft hij de Rooyse Wissel leren kennen als een organisatie die op een goede, nuchtere en open manier zijn werk doet: “En altijd in uitstekend contact met de omgeving. In die omgeving zie ik heel veel vertrouwen. Ik denk dat dat rondom geen enkele andere forensische instelling zo goed is ontwikkeld als hier. Dat heeft enerzijds te maken met de mentaliteit van de Venrayse mensen, die zijn wel wat gewend als het om psychiatrie gaat. Maar zeker ook met de eerlijke manier waarop de Rooyse Wissel te werk gaat.” De meeste mensen weten weinig van de forensische psychiatrie af. Pas wanneer er iets misgaat, komt het in het nieuws. Hans Gilissen vindt het jammer dat eigenlijk niemand ziet hoe succesvol het werk is: “Mensen die uitbehandeld zijn, keren terug in de maatschappij. En daarbij is het aantal recidive vele malen lager dan wanneer iemand alleen in de gevangenis heeft gezeten. De hele wereld kijkt vol afgunst naar ons systeem. Nergens is het zo goed geregeld als hier. Ik zou willen dat meer Nederlanders er zo naar konden kijken. Het is jammer dat niemand de succesverhalen kent.”
Natuurlijk snapt hij ook de zorgen rondom de risico’s die dit werk met zich meebrengt. “Die eerste stappen terug naar de samenleving zijn en blijven spannend. Maar daarover wordt gelukkig ook in alle openheid gesproken in de Regioraad.” Terugkijkend op 2019 roemt de oud-burgemeester de manier waarop de Rooyse Wissel ook altijd klaarstond om op andere beleidsterreinen te helpen. “Denk bijvoorbeeld aan het casemanagement huiselijk geweld. Het is niet hun core business, maar ze voelen de brede verantwoordelijkheid om ook op dit vlak wat te betekenen. Daar is in 2019 het Meldpunt Signaal bij gekomen. We mogen als gemeente en samenleving blij zijn dat we een dergelijk instituut binnen onze grenzen hebben”, aldus Hans Gilissen. Over wat hem het meest is bijgebleven van de afgelopen tien jaar, hoeft Gilissen niet lang na te denken: “Dat zijn de theatervoorstellingen met patiënten en behandelaren op het toneel. Die waren zó ontroerend en confronterend. Eigenlijk zou heel Nederland zo’n voorstelling moeten zien. Ze zouden de minister-president moeten uitnodigen!”
Begeleid en beschermd wonen in de Schakel en de Vliet
Via onze RIBW’s - regionale instellingen voor begeleid en beschermd wonen - bieden we verblijf en behandeling aan cliënten met complexe gedragsproblematiek. Door deze problematiek kunnen ze niet bij een reguliere instelling terecht. Doel van het verblijf in de RIBW’s is het verminderen en beheersbaar maken van het risicogedrag door intensieve begeleiding en ondersteuning bij psychiatrische en praktische problemen in het dagelijks leven.
Risicomanagement, forensische scherpte en denken in mogelijkheden zijn kenmerkend voor onze werkwijze. Forensisch RIBW de Vliet is er voor cliënten (mannen en vrouwen) met een complexe psychiatrische problematiek en/of een strafrechtelijke titel. Samen met STEVIG (onderdeel van Dichterbij) hebben we forensisch RIBW de Schakel. Hier verblijven mannen en vrouwen met een IQ tussen de 50 en 84.
Het Werkhuis
In het Werkhuis doen mensen met complexe gedragsproblematiek en een (grote) afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring op. De cliënten kunnen trainingen volgen en krijgen ondersteuning om terug te keren op de reguliere arbeidsmarkt. Denk bijvoorbeeld aan sollicitatietraining, training sociale vaardigheid en het behalen van een heftruckcertificaat. Ook voeren we op externe locaties werkzaamheden uit, zoals groenonderhoud en schilderwerk. Opdrachten komen veelal van bedrijven en verenigingen uit de regio. Binnen het Werkhuis werken zowel patiënten en cliënten van de Rooyse Wissel, als cliënten vanuit andere (forensisch) psychiatrische instellingen, de reclassering, het UWV of de gemeente.
De Rooyse Wissel: onderdeel van de CONRISQ Groep
De Rooyse Wissel maakt onderdeel uit van de CONRISQ Groep. De CONRISQ Groep is er voor kwetsbare mensen die een meer dan gemiddeld risico vormen voor zichzelf of anderen. Deze mensen hebben dergelijke complexe problemen, dat ze mogelijk hun hele leven hulp nodig hebben. Door samen een compleet aanbod van zorg en behandeling te bieden, willen we deze kwetsbare mensen zo volwaardig en verantwoord mogelijk laten meedoen in de maatschappij. Kennisontwikkeling, (wetenschappelijk) onderzoek en academisering komen samen in CONRISQ Kennis, Expertise en Innovatie (KEI). CONRISQ KEI ontwikkelt, onderbouwt en borgt state of the art-behandelingen en vertaalt deze naar de praktijk. Hierdoor kan de hulpverlening gerichter, eerder en kosten-effectiever worden ingezet. De Rooyse Wissel neemt deel aan het consortium Noord Limburg in het kader van de opleiding voor GZ-psycholoog. Het Vincent van Gogh Instituut is de hoofdopleider en de Rooyse Wissel biedt een opleidingsplaats aan de GZ-psycholoog in opleiding. Het afgelopen jaar is het certificaat hiervoor geëffectueerd.