Samen met de omgeving en binnenkijken

Regioraad

De Rooyse Wissel ligt weliswaar aan de rand van Oostrum, gemeente Venray, maar maakt direct onderdeel uit van de regio en de maatschappij. Om elkaar goed op de hoogte te houden van ontwikkelingen en elkaar te informeren over eventuele incidenten of onrust, komen de directie en de regioraad minimaal drie keer per jaar samen. De regioraad bestaat uit omwonenden van de kliniek, vertegenwoordigers van dorps- en wijkraden, politie, gemeente en sportverenigingen. Lidy Verberk was vanaf de start van de Rooyse Wissel lid van de regioraad. Eind 2019 heeft zij afscheid genomen en blikt terug: “Ik was de eigenaresse van het vakantiepark De Witte Vennen dat achter de Rooyse Wissel ligt. Het park hebben we vorig jaar verkocht aan de huidige eigenaar en daarmee was het ook voor mij tijd om, na 19 jaar, te stoppen met de regioraad. Bij de start van de regioraad is veel gesproken over het creëren van een veilige omgeving, niet alleen voor de toeristen of bezoekers van de recreatieplas, maar ook voor de patiënten van de kliniek. Ik kom uit de zorg en begrijp zeker dat de patiënten met verlof moeten, maar dan wel met begrip voor elkaars standpunten. In het begin was dat begrip er minder. En ik begon mezelf als ‘zeur’ te zien. Maar na een rondleiding op het terrein van de Witte Vennen kwamen we dichter bij elkaar. Het werd duidelijker dat er sprake is van twee totaal verschillende werelden, die dicht tegen elkaar liggen en samen moeten leven. Snel waren afspraken gemaakt over de wijze van verlof, zo mogen patiënten niet op ons terrein komen. Op een gegeven moment ken je elkaar, weet je wat je aan elkaar hebt en heb je vertrouwen in elkaar. Elke vergadering heb ik als open en veilig ervaren. Wellicht was ik heel kritisch, maar het mocht, er wordt naar iedereen goed geluisterd. Wanneer er iets gebeurt of iemand ergens over twijfelt, is het onderlinge contact, ook buiten de vergaderingen, snel gelegd en wordt er gehandeld. Dat vond ik zeer prettig.” Lidy geeft aan dat ze haar afscheid als ontroerend heeft ervaren. “Ik ben blij dat ik niet direct ben gestopt, maar nog een overgangsjaar heb gedaan samen met de nieuwe eigenaar. Zo kon ik ook geleidelijk aan afstand nemen.” Nog een laatste tip van Lidy aan de regioraad en de Rooyse Wissel: “Blijf open en eerlijk naar elkaar, blijf goede buren.”

“Op een gegeven moment ken je elkaar, weet je wat je aan elkaar hebt en heb je vertrouwen in elkaar.”
“Wij vinden het belangrijk om iets ‘terug te geven’ aan onze omgeving.”

Open dagen, rondleidingen en werkbezoeken

De wereld binnen de verschillende locaties van de Rooyse Wissel blijft voor velen onzichtbaar. Wij vinden het belangrijk om ‘openheid binnen geslotenheid’ te bieden. Daarom organiseren wij regelmatig open dagen, rondleidingen en lezingen. Ook geven wij ruimte aan de media om te laten zien hoe het wonen en werken er bij de Rooyse Wissel uitziet. In 2019 heeft de Rooyse Wissel een open dag voor het netwerk van medewerkers georganiseerd. We merken dat bezoekers altijd onder de indruk zijn van wat er achter de hekken gebeurt. Ze zien dat de patiënten ook gewoon mensen zijn die zich bezighouden met zaken als werk, ontwikkeling en sport. In 2019 kwamen verschillende leden van de Tweede Kamer op werkbezoek: Henk Krol (50+), Niels van den Berge (GroenLinks) en Attje Kuiken (Partij van de Arbeid) als lid van de vaste Kamercommissie Justitie en Veiligheid. Tijdens deze werkbezoeken hebben we verteld waar wij als organisatie voor staan en mee bezig zijn. Ook bespraken we de media-aandacht voor de sector en de uitdagingen waar we als sector voor staan. Veel studenten en samenwerkingspartners zoals Wonen Limburg, politie, verschillende zorgorganisaties en de Oostrumse ondernemersvereniging hebben een bezoek gebracht aan onze organisatie. Op het Kennisfestival van de CONRISQ Groep was de Rooyse Wissel aanwezig om bezoekers te woord te staan en meer te vertellen over onze organisatie. Daarnaast zijn veel bijeenkomsten, presentaties en rondleidingen verzorgd ten behoeve van arbeidsmarktcommunicatie.

Sponsoring

Wij vinden het belangrijk om iets ‘terug te geven’ aan onze omgeving. Onze sponsoring bestaat vaak uit de diensten en producten die we aanbieden. Zo onderhouden we elk voor- en najaar de bloembakken in Oostrum en het plantsoen van de Hockeyclub Venray. Ook hebben we in 2019 voor 1.000 mezenkastjes materiaal geleverd, die door leerlingen van de basisscholen in elkaar worden gezet. Deze mezenkastjes worden ingezet in de strijd tegen de eikenprocessierups.

“Wij vinden het belangrijk om iets ‘terug te geven’ aan onze omgeving”