Uitdagend werken

Forensische scherpte

Forensische scherpte is de term van 2019 én de toekomst. Dit begrip kenmerkt het werken in de forensische zorg. Binnen de forensische sector wordt dit begrip al enige tijd gebruikt. Maar wat is het nou precies? Daar heeft iedereen wel een idee van, maar niet iedereen geeft hetzelfde antwoord.

Promotieonderzoek

Bij de Rooyse Wissel is een promotieonderzoek gestart naar forensische scherpte om hierin duidelijkheid te scheppen, en om deze kennis in de praktijk te benutten en toe te passen. Uit eigen onderzoek, onder meerdere deskundigen van verschillende forensische instellingen, blijkt dat zij forensische scherpte heel belangrijk vinden voor hun werk. Verder zijn de eerste resultaten bekend over wat forensische scherpte eigenlijk is. Professionals onderschrijven aspecten zoals het kunnen herkennen van subtiele signalen van mogelijke escalatie en de eigen onderbuikgevoelens, kennis van de voorgeschiedenis en problematiek van de patiënt, kunnen reflecteren en anticiperen, en assertief durven zijn. Het forensische werkveld is complex en forensische scherpte is nodig om daarin keuzes te kunnen maken. Forensische scherpte is balanceren tussen het herstel van de patiënt en het beschermen van de samenleving.

Verduidelijken en vergroten

Mogelijk speelt een (gebrek aan) forensische scherpte een rol bij incidenten, bijvoorbeeld doordat signalen niet tijdig worden herkend, geduid of gedeeld. De Rooyse Wissel zet in 2020 haar missie voort om forensische scherpte te verduidelijken en om de forensische scherpte te vergroten. Dit doen we onder andere door een meetinstrument te ontwikkelen en de relatie tussen forensische scherpte en werkervaring te onderzoeken.

De afgelopen jaren hebben we fors geïnvesteerd in het relatiemanagement met onze ketenpartners.
Dit heeft onder meer geleid tot een toename van het aantal aanmeldingen van patiënten.

Werving nieuwe medewerkers

De afgelopen jaren hebben we fors geïnvesteerd in het relatiemanagement met onze ketenpartners. Dit heeft onder meer geleid tot een toename van het aantal aanmeldingen van patiënten. Tegelijkertijd zien we ons geconfronteerd met een toenemend tekort aan medewerkers. De arbeidsmarkt trekt duidelijk aan en de professionals van de Rooyse Wissel hebben een goede positie op de arbeidsmarkt. Ook komend jaar blijft het behouden en aantrekken van medewerkers een grote uitdaging. Indien we de nieuwe patiënten niet in zorg kunnen nemen, groeit de wachtlijst en dit leidt tot ontevreden verwijzers en patiënten. Het zijn van een aantrekkelijke werkgever op de arbeidsmarkt is essentieel, en is daarom een van onze belangrijkste speerpunten afgelopen jaar en komende jaren. Om het proces van werven en in dienst treden soepeler en effectiever te laten verlopen, is afgelopen jaar het proces gedigitaliseerd. Zo kunnen kandidaten direct solliciteren via de website. Het digitaliseren van het wervingsproces is in samenwerking met CONRISQ ontwikkeld. Andere vormen van digitalisering zijn bijvoorbeeld de video’s van sociotherapeut en GZ-psycholoog waarin zij vertellen wat hun werk bij de Rooyse Wissel inhoudt. Daarnaast ontvangen nieuwe medewerkers de eerste relevante informatie voor indiensttreding digitaal. Als groeiende organisatie in een concurrerende arbeidsmarkt is het voor ons een van de grootste uitdagingen om voldoende gekwalificeerde medewerkers aan te trekken. Om dit doel te bereiken hebben we onder andere de volgende activiteiten in 2019 ingezet:

  • Meet & Greet: In 2019 hebben wij zes keer een Meet & Greet georganiseerd (eens in de twee maanden). In totaal hebben wij op deze avonden 145 personen mogen verwelkomen in onze kliniek, waarvan uiteindelijk ook 20 personen zijn aangenomen (dat is een kleine 15%). Dit is een van onze meest succesvolle wervingsmethoden in 2019 geweest. Daarnaast is een groot deel van de bezoekers enthousiast geraakt om op een later moment in hun carrière nog eens contact met ons op te nemen.
  • Banenbeurzen bezoeken: In 2019 heeft de Rooyse Wissel zich meerdere malen gepresenteerd op een banenbeurs, opleidingenmarkt, stagemarkt etc. In 2019 zijn zowel evenementen bezocht voor jeugd en studenten als voorvolwassen en zij-instromers. Dit om bezoekers te enthousiasmeren voor (forensische) zorg.
  • Een oriëntatiemiddag georganiseerd voor studenten en zij-instromers: 23 bezoekers, waarvan 5 met interesse voor zij-instroom.
  • We organiseren oriënterende gesprekken: voor een eerste kennismaking met potentiële kandidaten, zonder dat dit direct een formele sollicitatieprocedure is. Dit maakt het laagdrempeliger voor potentiële kandidaten om kennis te maken met de Rooyse Wissel.
  • Deelnemen aan fotocampagne Zorg aan Zet: met Limburgse zorgprofessionals om zo het imago van GGZ-sector te versterken en mensen te enthousiasmeren om in de zorg te werken.
  • Verschillende presentaties en rondleidingen verzorgd: voor scholen (waaronder HBO-V en Social Work en Maatschappelijk Werk bij de HAN).

Deskundigheid medewerkers

Medewerkers zijn ons grootste kapitaal. Zij moet goed uitgerust zijn om haar werk uit te voeren. Kennis en kunde zijn belangrijke elementen, de medewerker moet zich hierin kunnen ontwikkelen. De Rooyse Wissel investeert dan ook veel in de deskundigheid van haar medewerkers. Naast standaard trainingen en opleidingen blijft de Rooyse Wissel innoveren op het gebied van deskundigheidsbevordering, want werken bij de Rooyse Wissel betekent werken bij een organisatie die continu in beweging is door verbeteringen en ontwikkelingen vanuit de forensische keten, de arbeidsmarkt, juridische grondslagen, wetenschap of door deelname aan pilots.

Opleidingsprogramma sociotherapie

In 2019 is, gezien de instroom van nieuwe sociotherapeuten en het specifieke forensische karakter van de organisatie, het opleidingsprogramma “ basistraining sociotherapie” ontwikkeld. Nieuwe sociotherapeuten krijgen op deze wijze een extra bijscholing op negen thema’s: het juridisch kader, het leefklimaat, HoNOS, psychiatrische stoornissen en gedragskenmerken, delictanalyse en behandelplan, schematherapie, forensische scherpte, verslaving en seksualiteit. Naast het opleidingsprogramma wordt intervisie geboden aan deze nieuwe medewerkers.

Omscholing zij-instromers

De Rooyse Wissel heeft zich afgelopen jaar ook gericht op het aannemen van zij-instromers die ergens anders ervaring hebben opgedaan met een soortgelijke multipoblematieke doelgroep. Zij worden vanuit de Rooyse Wissel omgeschoold. Naast zij-instromers wordt ook geïnvesteerd in de ontwikkeling van medewerkers. Het gaat daarbij om loopbaanprogramma’s voor talentvolle medewerkers die zich voor langere tijd willen verbinden aan de organisatie.

E-learning

Deskundigheidsbevordering wordt niet alleen klassikaal verzorgd, maar ook middels e-learning. Afgelopen jaar zijn enkele modules specifiek ontwikkeld voor onder andere het medicatieprotocol, de Wet verplichte ggz en het werken met het “nieuwe” elektronisch patiënten dossier. Daarnaast is gestart met e-learning naar aanleiding van resultaten van audits, bijvoorbeeld de module informatiebeveiliging en voedselveiligheid kleine keuken en horeca. Deze zijn opgenomen in het reguliere aanbod van de e-learning welke beschikbaar is voor het alle medewerkers van de Rooyse Wissel.