Samenwerken na 14 mei
Natuurlijk stopt het ontmoeten en delen van kennis niet na 14 mei. Sterker nog, we beginnen nu pas echt! Hieronder een overzicht van onderwerpen die tijdens het festival besproken zijn. Veel van de workshops kunnen, wellicht in aangepaste vorm, op een ander moment ook gegeven worden. Hieronder vind je een overzicht van de workshops en contactpersonen. Wil je meer weten over een onderwerp, wil je een workshop binnen jouw organisatie of team organiseren? Neem contact op!
Samenwerken in de Vitale Coalitie
Om de vernieuwing kracht, draagvlak en versnelling te geven hebben Vincent van Gogh, VGZ en de gemeenten Venlo en Horst aan de Maas zich vanaf 2017 verenigd in de Vitale Coalitie. De Vitale Coalitie werkt samen aan tastbare en werkende innovaties in de ggz.
Contactpersoon: Annemiek Wiercx
awiercx@vvgi.nl
Gedragsverandering door MDFT
Soms zit een jongere zo in de knel dat het ten koste gaat van hemzelf, zijn eigen toekomst. Om het toekomstperspectief te verbeteren is verandering van gedrag nodig. MDFT helpt hierbij. Niet alleen door naar de jongere zelf te kijken, aar ook door te kijken naar de rol die de omgeving speelt. Systeemgericht denken en werken staat dan ook centraal.
Contactpersoon: Marian Halferkamps
mhalferkamps@vvgi.nl
Rubicon Residentie
Werken met jongeren met complexe problemen, op meerdere vlakken, vaak vanuit onveilig opgroeien en nodige trauma's. Uiteraard in samenwerking met (en maximale verantwoordelijkheid bij) hun gezin, opvoeders en andere belangrijke personen uit hun omgeving.
Rubicon staat voor werken vanuit een oplossingsgerichte basishouding en nieuwe autoriteit gedachtengoed, altijd met intensieve ambulante systemische inzet. Groeiende expertise traumastabilisatie binnen onze residentie. Graag meer over weten, horen, voelen, proeven en zien?
contactpersoon: Charlotte Braeken
C.Braeken@rubicon-jeugdzorg.nl
Ketenveldnorm
Rooyse Wissel heeft samen met Vincent van Gogh, Mondriaan en STEVIG/Dichterbij op 22 oktober de pilot Implementatie Ketenveldnorm toegewezen gekregen. Invoering van de Ketenveldnorm moet ervoor zorgen dat mensen die intensieve zorg nodig hebben, maar nu door hun problematiek tussen de wal en het schip vallen, in de toekomst wél goed geholpen en gevolgd worden. Het gaat hierbij om mensen die gevaarlijk gedrag kunnen vertonen als gevolg van een psychische aandoening of beperking.
Contactpersoon: Linda van ’t Land
Lvantland@derooysewissel.nl
STERKR – Chill maar
Tijdens 'Chill Maar' hebben de deelnemers van het festival, onder leiding van Saskia Zoutewelle, diverse oefeningen uit de stressreductie training voor jongeren ‘Chill Maar’ kunnen ervaren. Waar bouw je spanning op? Hoe merk je dat en wat kun je er mee? De workshop was vooral gericht op denken, voelen en doen.
Het uitgangspunt van de training voor jongeren is dan ook ervaringsleren. Jongeren leren stressbronnen herkennen en lichaamssignalen waarnemen. Ze krijgen handvatten en gaan aan de slag met een actieplan.
Contactpersoon: Saskia Zoutewelle
szoutewelle@sterkrhelpt.nl
Positieve gezondheid - 'Er is geen Escape'
In de escaperoom van het Netwerk Positieve Gezondheid Noordelijke Maasvallei maak je op een speelse en laagdrempelige manier kennis met Positieve Gezondheid. Aan het eind van het escapespel heb je kennis gemaakt met een aantal kernbegrippen. In het gesprek wat daardoor ontstaat kom je erachter wat er binnen je eigen werk of rol(len) anders, niet meer of juist wel kan in de lijn van dit nieuwe gezondheidsconcept.
Contactpersoon: Janneke van den Berg
j.vdberg@syntein.nl
'Inspiratiesessie Positieve Gezondheid'
Een praktijk in Afferden laat zien dat als je vertrouwen, tijd en aandacht in het systeem brengt, je als huisarts flinke kosten bespaart. Hierin staat samenwerking in het Netwerk centraal. Huisarts Hans Peter Jung neemt je mee in een inspiratiesessie door zijn bevindingen in de dagelijkse praktijk te delen.
Hans Peter Jung
hpjung@hapafferden.nl
Experimenteren met zorginnovaties
Psy-lab is het zorg-transformatie team van Vincent van Gogh.
Het team heeft de opgave om met de behandelaren en de managers samen de zorg te innoveren en transformeren: Kwaliteit omhoog, patiënten meer tevreden en de kosten omlaag. Hierbij wordt gebruik gemaakt van nieuwe technologie, samenwerking in de keten en input van ervaringsdeskundigen.
Contractpersoon: Els Cuijpers
ecuypers@vvgi.nl
Museum: verleden, heden en toekomst
Tijdens het Samen Sterker Festival opende het nieuwe museum zijn deuren voor de eerste keer. De afgelopen periode is hard gewerkt aan de eerste fase van het nieuwe museum. In het museum maak je als bezoeker een reis door het verleden, maak je kennis met het heden en word je uitgedaagd om mee te denken over de toekomst.
Contactpersoon: Jac Haegens
museum@vvgi.nl
Back on Track
Een positieve toekomst voor het gezin.
Uithuisplaatsing van een kind is heel ingrijpend, zeker als het om gesloten plaatsing gaat. Hoe kunt u dat voorkomen? En is er een alternatief? Rubicon jeugdzorg en Bijzonder Jeugdwerk ontwikkelden ‘Back on Track’. Dat is een heel nieuwe manier om uithuisplaatsing te voorkomen of uithuisplaatsing te bekorten. De rol van uw eigen gezin is bij Back on Track heel groot.
Contactpersoon: Edwin Schuurmans
E.Schuurmans@bj.nl
Social Run – Meedoen is winnen
Stichting Socialrun streeft naar een inclusieve samenleving waarin iedereen mee mag doen. Steeds meer mensen zijn onderdeel van deze beweging, maar de weg er naar toe begon eenzaam. In deze workshop deelt initiatiefnemer en directeur Frank Bonekamp zijn verhaal. De Socialrun is inmiddels een begrip in en rondom de GGZ. De rode polsbandjes die getuigen van deelname en betrokkenheid zijn populair en niet zelden aanleiding tot een mooi gesprek tussen mensen kwetsbaarheid over hun, maar vooral over hun dromen en mogelijkheden, want: #meedoeniswinnen!
Contactpersoon: Frank Bonekamp
info@socialrun.nl
Experiënce huiselijk geweld
Huiselijk geweld is een hardnekkig probleem, dat ondanks alle inspanningen van ketenpartners (politie, justitie en hulpverlening) maar lastig is terug te dringen. Hoe kan CONRISQ bijdragen aan het doorbreken van de complexe cirkel van geweld die doorwerkt tot in de volgende generaties? Hoe zorgen we dat de gezinnen waarin huiselijk geweld speelt, weer een positief toekomstperspectief hebben? In deze bijdrage geven we een boeiende illustratie van onze visie op deze vragen.
Contactpersoon: Moniek Franssen
mcfranssen@derooysewissel.nl
Workshop: NAGV
Nieuwe Autoriteit en Geweldloos Verzet
Wanneer we worden geconfronteerd met moeilijk gedrag van jeugdigen en volwassenen proberen we vaak van alles, maar niets lijkt écht te helpen. We worden moedeloos en verliezen daarmee het contact met de ander. Ziet u opvoeders/collega’s die niet meer weten hoe ze hun gezag moeten uitdragen, die het gevoel hebben dat ze geen grip meer hebben op de jeugdige/volwassene? Voelt u zelf die onmacht?
Contactpersoon: Paul Megens
p.megens@rubicon-jeugdzorg.nl
Mental Health First Aid
Een workshop voor het omgaan met mensen met psychische aandoeningen.
MHFA is een internationaal erkende cursus krijg je informatie over psychische aandoeningen en leer je hoe je het gesprek kunt aangaan met iemand die (beginnende) psychische problemen heeft. Ook leer je hoe je kunt handelen wanneer iemand in een crisis verkeert. Na deze cursus kun je iemand de helpende hand reiken. Je kunt echt het verschil maken voor iemand die zich mogelijk heel eenzaam voelt en verstrikt is geraakt in de problemen die hij ervaart.
Contactpersoon: Suzanne Nijland
mhfa@provico.nl
Helpers & Helden
Schematherapie voor mensen met een licht verstandelijke beperking
De Rooyse Wissel en Trajectum hebben samen met KFZ (Kwaliteit Forensische Zorg) een behandelproduct gemaakt en als pilot uitgevoerd: Schematherapie voor (forensische) cliënten met een licht verstandelijke beperking (LVB): Helpers en Helden.
Contactpersoon: Nicole Strijbos
NStrijbos@derooysewissel.nl
Hendig
Jeugdzorg zonder indicaties, papierwerk en mail
Als je kennis wilt maken hoe je Hendig kunt werken, en Hendig is zonder indicaties zonder papierwerk zonder berichtenverkeer met maar slechts 6 codes dan is deze workshop iets voor jou.
Contactpersoon: Henk Verstappen
Hverstappen@vvgi.nl
Overgewicht bij kinderen
Het belang van samenwerken
Tijdens deze workshop illustreerde GZ-Psycholoog en kartrekker van het leefstijlprogramma Gezondr, Fittr, Sterkr, Jos Extra dat we het Noord-Limburg GEWOON ANDERS doen: in laagdrempelige lokale multidisciplinaire teams wordt de zorg rondom overgewicht – aan het hele gezin!- op maat aangeboden. De neuzen van de betrokken professionals worden tijdens de MDO’s dezelfde kant op gezet, er is duidelijke casusregie én een aanspreekpunt voor het gezin. Meer weten over dit programma?
Contactpersoon: Jos Extra
jextra@sterkrhelpt.nl
Digitale behandeling
Volledig digitale behandeling bij gedragsverslaving
Vanaf 1 januari 2019 heeft de cliënt bij Vincent verslavingszorg de mogelijkheid om een volledig online behandeling voor een gedragsverslaving te volgen.
Wat betekent dit voor jou als behandelaar?
In deze workshop nemen de behandelaars van Vincent Verslaving je mee in hun ervaringen met Online behandelen.
Contactpersoon: Martijn Derks
mfderks@vvgi.nl
Het koele Brein
Hoe houden we met elkaar het brein koel als de situatie zo heftig wordt dat we het antwoord even niet weten.
Wat gebeurt er dan met je? Wat helpt je dan? In deze workshop ga je het ervaren!
Contactpersoon: M. Elzinga
M.Elzinga@ogheldring.nl
Workshop verward
Het doel van deze workshop is om te ontdekken wat we kunnen leren van onze verschillende ervaringen en het bij elkaar brengen van de verschillende perspectieven. Ter voorbereiding op deze workshop raden we jullie aan de film met de titel Verward van Jos de Jager te bekijken. Op 'uitzending gemist' is hier te vinden.
Contactpersoon: Jos Niesten
Niesten@reospartners.com
Soulfood and Moodswings
Workshop over het plezier, de troost, de opwinding en verliezen in muziek….
BJ Baartmans schrijft al vanaf zijn tienertijd liedjes, aanvankelijk vooral voor de bands waarin hij als gitarist een plek vond. Zowel in het Engels als in het Nederlands. Pas rond zijn dertigste levensjaar is hij ze zelf gaan vertolken. In 1998 debuteerde hij als “singer songwriter” met de cd The Pawnshop Guitar Chase. Hiermee legde hij de basis voor een heel eigen vorm van verhalende liedjes brengen en die vastleggen. In 2005 ging die vorm als vanzelf over in het Nederlandse repertoire dat BJ nu voor het voetlicht brengt.
Bart Jan Baartmans
Bjbaartmans@gmail.com
Mind the gap
Zorg na forensische opname
Continuïteit van zorg blijft een groot probleem in de gehele (geestelijke) gezondheidszorg, maar in de forensische zorg in het bijzonder. Er zijn al veel initiatieven en programma’s gestart om de continuïteit te verbeteren. In het project “Mind the Gap” is onderzocht of deze programma’s de werkvloer ook bereiken, en waar professionals behoefte aan hebben bij het oplossen van de problemen. Mind the Gap is een samenwerkingsverband van FPC de Rooyse Wissel, Metis Zorg en de Van Der Hoeven kliniek. In de presentatie bespreken we bestaande programma’s maar geven ook ideeën voor de toekomst.
Contactpersoon: Maartje Clerx
MClercx@derooysewissel.nl
Herstelhuis in de wijk
Soms hebben mensen met psychiatrische problemen de behoefte om een paar dagen elders te verblijven en tot rust te komen. Het Herstelhotel biedt deze mogelijkheid. Het hotel wordt gerund door ervaringsdeskundigen en vrijwilligers. Hulpverleners vanuit de ggz zijn er wanneer nodig. Er is een positieve, huiselijke plek gecreëerd waar ‘samen’ de boventoon voert.
Contactpersoon: Sonja Visser
sonjavisser@zelfregie.nl
Grenzen verleggen in de zorg
Waarom slagen sommige organisatie er wel in de leefwereld van mensen echt centraal te stellen? En lukt het ze om innovaties ook echt succesvol door te voeren?
Hoe ziet de gezondheidszorg er in jouw toekomstdroom eruit? En waar zou je morgen al mee kunnen beginnen om deze droom te realiseren?
Contactpersoon: Monique Philippens
moniquephilippens@nuqleus.eu
Multi Systeem Therapie
MST in praktijk: probleemjongeren uit de problemen
“Onze zoon gaat niet meer naar school en doet criminele dingen, wat kunnen we nog doen?!”, “We hebben echt alles al geprobeerd maar onze dochter blijft het hele gezin terroriseren!” – Het zijn kreten die voorafgaand aan een traject van Multi Systeem Therapie (MST) vaak gebruikt worden. Ouders voelen zich machteloos en een uithuisplaatsing lijkt onvermijdelijk. Toch zijn er vaak mogelijkheden om het gedrag van pubers alsnog bij te sturen.
Contactpersoon: Mike Gaertner
mgaertner@vvgi.nl
Time management voor gezinnen
De periode waarin je kinderen opgroeien is de meest intensieve periode van je leven. Soms vraag je je misschien af hoe je gezin, werk, je relatie, je sociale leven én de rest ooit in één mensenleven passen. In deze workshop neem je even afstand van de dagelijkse hectiek om scherp te krijgen wat in jouw gezin soepel loopt (daar krijg je energie van!) en waar nog iets te winnen valt (daar kun je energie mee besparen!). We gaan de belangrijkste onruststokers te lijf en we helpen elkaar bij het maken van start van een actieplan, zodat je thuis meteen aan de slag kunt en het gezinsleven weer wat makkelijker, soepelerenleuker wordt.
Contactpersoon: Lieke Engels
lengels@vvgi.nl
De Kracht van suggestie & hypnose
Er even tussen uit? Even op vakantie? Ontladen & Opladen. Ben jij toe aan een moment van ontladen en opladen? Hypnotherapeut Jeroen van Stiphout neemt je kort mee in wat hypnose is en zal je dan een ‘hypnotische staat’ laten ervaren. Wees niet bang, je gaat niet kakelen als een kip of voor een groep je favoriete instrument uitbeelden
Contactpersoon: Jeroen van Stiphout
hypnosepraktijkweert@gmail.com
Project ervarend leren bij jongeren
Op reis naar Frankrijk
In deze workshop ga je op reis naar Frankrijk. Het neemt je mee in een traject Ervaringsleren. Een woon/werkproject in Frankrijk voor jongeren met gedragsproblemen, die zich aan de hand van de methodiek Ervaringsleren weer een nieuw toekomstperspectief vormen.
In deze workshop sta je stil bij de methodiek en kun je deels de kracht van deze methodiek zelf gaan ervaren.
Contactpersoon: Bart van Haandel
B.van.Haandel@bj.nl
KR8: Psycho-educatie
In huiskamer setting
KR8 is een integraal behandelprogramma waarmee volwassenen met een psychotische stoornis kunnen werken aan herstel. KR8 bestaat uit een methodiek voor psycho-educatie en een huiskamersetting. Deelnemers krijgen inzicht, structuur en leren omgaan met alledaagse dingen: koken, boodschappen doen, contacten onderhouden activiteiten ondernemen. Zo krijgen ze controle over hun ziekte én hun leven.
Contactpersoon: Evy Fransen
efransen@vvgi.nl
Yucel methode
Vanuit eigen kracht bouwen aan herstel
Bij de Yucelmethode bouw je met gekleurde blokken een visuele weergave van je huidige en gewenste levenssituatie. De methode activeert mensen om vanuit eigen regie, kracht en wensen te bouwen aan herstel. De Yucelmethode sluit goed aan bij mensen voor wie taal, overzicht, inzicht en soms ook motivatie ingewikkeld is.
Contactpersoon: Gustaaf Meijer
guusmeijer51@gmail.com
Doen
Gebiedsgerichte zorg geen toekomst muziek
Zou het niet mooi zijn als inwoners van de regio Noord- en Midden-Limburg dichtbij een voorziening hebben waar zij terecht kunnen voor hun vragen en hun ideeën op gezondheid en het leven van alledag? Eén punt waar professionele én informele expertise en steun integraal aanwezig is vanuit een vanzelfsprekende samenwerking tussen ketenpartners, zoals gemeenten (sociaal domein), huisartsen, geestelijke gezondheidszorg, LVB en andere (maatschappelijke) zorginstellingen. Eén punt waar inwoners en hulpverleners dezelfde taal (leren) spreken. Toekomstmuziek? Nee, en in deze workshop wordt duidelijk hoe we dit met zijn allen aanpakken.
Contactpersoon: Henk Verstappen
Hverstappen@vvgi.nl
Risk Factory
Workshop veiligheid
Gezond en veilig zijn, heb je deels in eigen hand. Het begint met zelfredzaamheid. In Risk Factory Limburg-Noord beleven kinderen van groep 8, en in de toekomst ook senioren, risico’s op het gebied van gezondheid en veiligheid.
Met realistische en interactieve scenario’s, zoals brandgevaar, internetgebruik, verkeersveiligheid, groepsdruk, contact met hulpdiensten en het belang van hygiëne, ervaren ze (on)gezondheid en (on)veiligheid én leren ze hoe te handelen. Levensechte ervaringen veranderen risicopercepties. En dat geeft zelfvertrouwen om – als het er echt op aankomt – de juiste beslissingen te nemen. De scenario’s zijn bepaald op basis van kerndoelen van het primaire onderwijs en praktijkervaringen van hulpverleningsdiensten
Contactpersoon: Marleen Creemers
mcreemers@vvgi.nl
het Werkhuis
In het Werkhuis kunnen mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring opdoen, training volgen en ondersteuning krijgen om terug te keren op de arbeidsmarkt. De cliënten zijn mannen en vrouwen van 18 jaar en ouder. Ze worden aangemeld vanuit de (forensische) psychiatrie, de reclassering, het UWV of de gemeente. In het Werkhuis leren deelnemers wennen aan het werkritme, omgaan met collega’s, opdrachten aannemen en uitvoeren en omgaan met leidinggevenden.
Contactpersoon: Gert Bouwes
gbouwes@derooysewissel.nl
Take a Breek
Ga samen met een collega de ervaring aan in deze installatie. Zet de bril op en ontvang een frisse blik op uw werkwijze. Een samenwerking tussen CONRISQ, We are Social Rebels en Metafoor Communicatie.
Contactpersoon: Anne Bouw
A.Bouw@bj.nl