Bij Vincent van Gogh zijn we optimistische dromers. Maar zeker ook pragmatische aanpakkers. We hebben de drive om de ggz beter te maken en te vernieuwen.
#OPTIMISTISCH
Ruimte maken voor het hele verhaal
Afgelopen jaren hebben we vanuit onze strategische visie 'Gewoon Anders' ruimte gemaakt voor het hele verhaal. De basis daarvoor is de leertuin die we in een periode van 5 jaar met VGZ en CZ hebben opgezet en uitgewerkt.
Dit is een terugblik op deze periode, waarin we hebben onderzocht hoe onze ambitie ‘Gewoon Anders in de ggz’ om te zetten naar daadwerkelijke acties en innovaties.
Dat is gelukt. Meestal dan. Daar waar het niet lukte, was het een ‘lesson learned’ waarmee we ook weer verder kunnen.
Graag maken we ruimte voor het hele verhaal. We nemen u mee hoe we van ‘Gewoon Anders’ naar onze nieuwe strategische periode ‘Bewust Verbonden’ op weg zijn. Met de kracht van alles wat we de afgelopen leertuin periode meegenomen hebben.
Gewoon doen over psychiatrie
Vincent van Gogh wil gewoon doen over psychiatrie. De weg naar de psychiatrie moet eenvoudig te vinden zijn. We willen de cliënt zélf de touwtjes in handen geven. Daarom werken we hard om het anders te doen in de ggz. Met innovatieve zorg, effectieve samenwerking en outside-the-box-behandelvormen wordt zorg weer toegankelijk én betaalbaar. Dat is onze ambitie in de strategische periode ‘Gewoon Anders’. We hebben veel innovaties gerealiseerd, nieuwe behandelvormen geïntroduceerd en mooie samenwerkingen opgestart. Maar we hebben ook kritisch naar onszelf gekeken, geluisterd naar relaties, verwijzers en cliënten. Een belangrijke stap om het Gewoon Anders te kunnen doen in de ggz is onszelf anders organiseren. Zodat we ons bewust kunnen verbinden met onze cliënten en onze omgeving, om zo de beste zorg te bieden.
Samen op zoek naar de doorbraak
Als ggz-organisatie in Noord- en Midden-Limburg en Brabant werkt Vincent van Gogh hard aan een andere, betere ggz. We innoveren door open te staan voor goede ideeën vanuit de medewerkers zelf. We stappen over onze schaduw heen en gooien de deuren open. We streven naar zorg zoals die bedoeld is. Zorg afgestemd op unieke mensen met ieder hun eigen verhaal, behoeften en wensen. Geboden op het moment dat ze ons het hardst nodig hebben. En waarbij ze – als het even kan – zoveel mogelijk zelf regie houden. Zorg waarin we nauw samenwerken en zorgvuldig communiceren met alle partijen in de buurt.
De grote vragen waar we voor staan
Hoe maken we de psychiatrie weer toegankelijk, met zorg dichtbij voor mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen, voor wie elke week op een wachtlijst er een te veel is? Hoe kunnen we er op het juiste moment voor hen zijn? En hoe vergroten we – preventief en met inzet van digitale middelen – de mentale weerbaarheid en zelfredzaamheid van mensen?