Trots op
In 2021 hadden we zoals ieder jaar weer bijzondere hoogte- en dieptepunten. Zoals het opnieuw oplaaiende coronavirus. Of het hoogwater in Venlo in juli 2021. Gelukkig kunnen we daar vele mooie dingen tegenoverzetten om trots op te zijn.
Onze medewerkers en cliënten werden opnieuw geconfronteerd met coronamaatregelen. De regels en afspraken werden goed opgevolgd, daardoor is het aantal besmetting binnen Vincent van Gogh beheersbaar gebleven.
Stichting Durf Te Vragen, met YouTubers Dylan Haegens en Marit Brugman als ambassadeurs, heeft het schoolproject ‘TABOEIEND’ ontwikkeld.
Een virtuele en interactieve experience die langs eerste en tweede klassen van het Voortgezet Onderwijs gaat om jongeren op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met mentale gezondheid.
Vincent van Gogh is als ggz-partner nauw betrokken bij de opzet én medewerkers van het Team Preventie gaan met FOOB naar scholen die TABOEIEND boeken.
Kijk op Taboeiend - Stichting Durf te Vragen (stichtingdtv.nl).
Donderdag 28 mei 2021 brachten Koning Willem-Alexander en koningin Màxima een bezoek aan Limburg. Onderdeel van hun programma was een gesprek in Venray over geestelijke gezondheidszorg. Speciale aandacht ging naar jongeren, met als primeur de presentatie van TABOEIEND.
Uit voorzorg en samen met Veiligheidsregio Limburg-Noord en VieCuri Medisch Centrum besloten we op vrijdag 16 juli 2021 om de 52 cliënten, die op dat moment in onze klinieken verbleven, te evacueren. Zij zijn op een veilige manier overgebracht naar andere passende locaties, waaronder bij GGZ Oost Brabant. Afspraken voor de polikliniek werden digitaal georganiseerd. Uiteindelijk heeft het water ons Regionaal Centrum in Venlo niet bereikt.
Online kennis delen: webinars
In 2021 was elkaar 'live' ontmoeten nog onzeker. De behoefte aan informatie over uiteenlopende onderwerpen rondom mentale veerkracht was groot. Van het voorkomen van eenzaamheid, tot elkaar digitaal ontmoeten, of weten of je kind teveel achter de pc zit te gamen, drugsgebruik bespreekbaar maken, of het op tijd herkennen van een depressie?
Het aantal aanmeldingen overtrof steeds onze verwachtingen. Een aantal webinars hebben we daarom meerdere keren georganiseerd. De partners in het veld vonden elkaar goed. Deze webinars en bijeenkomsten organiseerden we vaak samen met gemeenten, scholen, GGD, of andere instellingen zoals MET ggz.
Samenwerking VGZ en Vincent van Gogh wegens succes verlengd. De bestuurders van Vincent van Gogh en zorgverzekeraar Coöperatie VGZ tekenden, op basis van de resultaten van afgelopen jaren, met positieve verwachting een nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor de komende vijf jaar.
Een kansrijke start voor kinderen en ouders in een kwetsbare situatie. Daarvoor ondertekenden we samen met een aantal andere partijen op dinsdag 14 december het convenant ‘Kansrijke Start Noord- en Midden-Limburg’. Bij een coproductie van team Preventie, HELDR en STERKR.
Op 29 december ondertekenden De Rooyse Wissel en Vincent van Gogh een overeenkomst voor intensief samenwerken op de FPA en FTU. Door de intensieve samenwerking wordt de doorstroom van de forensische cliënt geoptimaliseerd en kan gemakkelijker worden op- en afgeschaald tussen verschillende beveiligingsniveaus.
Door onderzoek steeds betere behandeling
Onderdeel van het werk van een aantal van onze professionals is onderzoek. Met de onderzoeksresultaten kunnen behandelingen steeds verder worden verbeterd. Zo promoveerde in maart klinisch psycholoog en psychotherapeut Judith Beerten-Duijkers aan de Radboud Universiteit Nijmegen met haar onderzoek naar zelfregulatie bij Dubbel Diagnose vanuit neuropsychologisch perspectief. Maar afgelopen jaar hebben we verschillende onderzoeken gepubliceerd, over diverse onderwerpen. Op de pagina Publicaties (vvgi.nl) lees je er meer over.