JAARMAGAZINE 2021

Financieel resultaat

Hoofdlijnen financieel beleid

Het financieel beleid van de Rooyse Wissel is terughoudend. De hoofdlijnen berusten op 3 pijlers: een jaarlijks positief resultaat, afdoende financiële buffer om tegenvallers op te vangen en beheersen van financiële risico’s.

Er is een treasury beleid, waarbij het gebruik van financiële instrumenten slechts is toegestaan na goedkeuring van de Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht. Overtollige kasgelden worden op spaarrekeningen gezet. De belangrijkste contractanten van de Rooyse Wissel zijn het ministerie van Justitie en Veiligheid en de zorgverzekeraars. Vóór het afsluiten van contracten worden operationele en financiële risico’s gewogen en waar mogelijk afgedekt.

In het boekjaar is voor de forensische instelling sprake geweest van 95% bevoorschotting van het onderhandenwerk. Hierdoor is het kredietrisico van de stichting minimaal. Voor aanvang van het boekjaar heeft de Raad van Bestuur de begroting vastgesteld, die vervolgens ter goedkeuring is voorgelegd aan de Raad van Toezicht. Door middel van scenario’s zijn de consequenties inzichtelijk gemaakt van wijzigingen in financiële middelen, waardoor onderbouwde keuzes gemaakt kunnen worden. Maandelijks wordt verantwoording afgelegd aan de Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht over de financiële positie van de stichting. Naast jaarresultaat en liquiditeit zijn ook balansratio’s relevant voor een gezonde bedrijfsvoering. Zo wordt er gestreefd naar een solvabiliteit van minimaal 25%, wat als normaal wordt beschouwd.

Ontwikkelingen in het boekjaar

De contractafspraken met het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn voor 2022 bevestigd. In de verschillende overeenkomsten zijn de tarieven vastgelegd en worden geen volumeafspraken meer gemaakt. De financiële omvang van de contractafspraken met zorgverzekeraars ligt rond de 4 miljoen Euro. Als gevolg van de groeiende vraag naar ambulante behandeling en de beperkte contractruimte neemt het risico op overproductie toe. Zorgverzekeraars zijn beperkt bereid overproductie te vergoeden. In gesprek met de zorgverzekeraars wordt dan naar een oplossing gezocht. Met het zorgkantoor VGZ is voor de regio Noord Limburg een WLZ overeenkomst gesloten.

Het resultaat over 2021 is uitgekomen op € 3.278.058. Dit is bereikt door gedurende het jaar de balans tussen inkomsten en uitgaven te bewaken. Het resultaat 2021 wordt in belangrijke mate behaald door de opbrengsten van de forensische instelling. We vinden het belangrijk dat de beschikbare middelen aan de patiëntenzorg ten goede komen. De liquiditeitspositie is goed. Aan liquide middelen was gedurende het boekjaar gemiddeld 15 miljoen Euro beschikbaar. Het eigen vermogen is per balansdatum € 32.064.013.

Toekomstverwachtingen

We opereren in een omgeving waarin risico’s voor de bedrijfsvoering, als gevolg van een differentiatie van de zorgmarkt en strikte toepassing van wet- en regelgeving, toenemen. Maar ook de invloed van de politiek, gebeurtenissen in de maatschappij en verschuivingen in het politieke landschap raken ons werkveld.

Voor 2022 is er een sluitende begroting aan de Raad van Bestuur voorgelegd. Daarin is voor Rooyse Wissel Klinisch behandelen uitgegaan van 179 plekken en voor de FPK 28 plekken. Zowel de overeenkomst TBS als de overeenkomst OFZ zijn voor 2022 door ForZo/JJI verlengd. De OFZ overeenkomst omvat: ambulante begeleiding, ambulant behandelen, wonen & begeleiden en klinisch behandelen.

De uitbreiding van de Schakel in Sittard is op 1 mei 2021 in gebruik genomen.

Het volume van de gecontracteerde zorg bij de verzekeraars is voor 2022 wederom toegenomen. Hoewel er ook in 2021 meer vraag was naar poliklinische behandeling, is er bij de zorgverzekeraars beperkte ruimte om uitbreiding van productiecapaciteit toe te staan.

Met GGZ Oost Brabant, Novadic Kentron en Dichterbij werken wij in 2021 samen op de gebieden ambulant behandelen en beschermd wonen. De samenwerking met Oost Brabant en Novadic Kentron stop met ingang van 1 januari 2022. Het ambulant behandelen in Helmond wordt door de Rooyse Wissel Ambulant behandelen voortgezet. Met Vincent van Gogh is een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor de FPA/FTU. Deze samenwerking start met ingang van 1 januari 2022.

Continuïteit van de onderneming

Hoewel we onder andere veranderingen voorzien in de bekostiging van zorg, zijn we vol vertrouwen over de toekomst. We hebben zicht op zowel de risico’s als de kansen die deze veranderingen met zich meebrengen. Omzet en liquiditeitspositie zijn tot ultimo 2026 inzichtelijk gemaakt, waarbij met verschillende scenario’s is gewerkt. We verwachten niet dat we in financiële moeilijkheden raken door een tekort aan liquide middelen.

Het aantal Tbs-opleggingen blijft stabiel en dat is een positief signaal voor de langere termijn. Sinds lange tijd is er weer sprake van een wachtlijst voor TBS, hetgeen een signaal is dat de bezettingsgraad-TBS in de kliniek goed zal zijn. De bezettingsgraad TBS ligt in 2021 boven de begroting.

De omzet voor ambulante behandeling lag in 2021 ruim boven 6 miljoen Euro. Dit is een gevolg van de toenemende vraag naar ambulante behandeling.