Over ons

Enkel patiënten met een tbs-maatregel behandelen, doen we al lang niet meer. We bedienen inmiddels een groot deel van de forensische keten: van ambulante tot klinische behandeling, van dagbesteding en arbeidstoeleiding tot woonbegeleiding.

Kliniek

In onze kliniek in Oostrum verplegen en behandelen we patiënten met complexe psychiatrische stoornissen. Als gevolg van die stoornissen hebben ze een ernstig misdrijf gepleegd. Het doel van onze behandeling is een nieuw ernstig misdrijf te voorkomen en te zorgen voor een veilige resocialisatie en re-integratie van patiënten. Het overgrote deel van onze patiënten heeft de maatregel terbeschikkingstelling (tbs) opgelegd gekregen.

We verplegen en behandelen ook patiënten met andere opnametitels die psychiatrische problemen hebben en die de structuur, behandeling en beveiliging van de forensische zorg nodig hebben. Zo zetten we onze kennis en expertise op het gebied van risicotaxatie en risicomanagement in voor een bredere doelgroep.

Forensisch psychiatrische polikliniek de Horst

Via onze poliklinieken in Blerick en Maastricht leveren we in Limburg en delen van Noord-Brabant ambulante behandeling aan cliënten met complexe problemen en strafbaar en/of risicovol gedrag. Zonder behandeling is er een risico op een misdrijf of recidive. Behandeling kan vrijwillig zijn, maar kan ook worden opgelegd op basis van een justitiële maatregel. Terugval, crisis of forensisch gedrag zijn voor ons geen redenen om met de behandeling te stoppen. We zien altijd mogelijkheden om door te gaan en zijn specialist op het gebied van risicomanagement.

Beide locaties van de Horst hebben een gecertificeerd ForFACT-team. Deze teams leveren intensieve outreachende zorg aan psychiatrische cliënten die anders geen zorg zouden ontvangen door hun levensstijl, psychiatrische problemen of verslavingsproblematiek.


Samen met Vincent van Gogh levert de Horst ForFACT-zorg in de regio Midden-Limburg. In Helmond werken we samen met Novadic-Kentron en GGZ Oost Brabant in FACT+.


Ook biedt de Horst behandeling aan gedetineerden in de penitentiaire inrichtingen Roermond, Ter Peel en de Geerhorst.

“Van ambulante tot klinische behandeling,
van dagbesteding en arbeidstoeleiding tot woonbegeleiding.”

Het Werkhuis en de Kunst

In het Werkhuis begeleiden we cliënten die door complexe problemen en risicovol gedrag een (grote) afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Cliënten kunnen in het Werkhuis werkervaring opdoen, training volgen en ondersteuning krijgen om terug te keren op de arbeidsmarkt. Ze worden aangemeld vanuit de (forensische) psychiatrie, de reclassering, het UWV of de gemeente. In het Werkhuis leren ze wennen aan het werkritme, omgaan met collega’s, opdrachten aannemen en uitvoeren en omgaan met leidinggevenden. Kortom: ze leren er vaardigheden die nodig zijn om (opnieuw) de arbeidsmarkt te betreden. Het Werkhuis is gevestigd op het bedrijventerrein in Oostrum.

In 2018 openden we ook de Kunst. Bij de Kunst helpen we cliënten met het behouden en invullen van hun dagstructuur. Via arbeidsmatige dagbesteding doen cliënten werkervaring op en ervaren ze waar ze goed in zijn.

Forensische RIBW’s de Schakel en de Vliet

Via onze RIBW’s - regionale instellingen voor begeleid en beschermd wonen - bieden we verblijf en behandeling aan cliënten met complexe problemen en risicovol gedrag. Door deze problematiek kunnen ze niet bij een reguliere instelling terecht. Doel van het verblijf in de RIBW’s is het verminderen en beheersbaar maken van het risicogedrag door intensieve begeleiding en ondersteuning bij psychiatrische en praktische problemen in het dagelijks leven. Risicomanagement, forensische scherpte en denken in mogelijkheden zijn kenmerkend voor onze werkwijze. Cliënten verblijven tijdelijk in onze RIBW’s. Na hun verblijf stromen ze door naar een andere zorginstelling of gaan ze zelfstandig wonen.

Forensisch RIBW de Vliet is er voor cliënten met complexe psychiatrische problemen en een strafrechtelijke titel of Wmo-indicatie.


Samen met STEVIG (onderdeel van Dichterbij) hebben we op het terrein van STEVIG forensisch RIBW de Schakel opgezet. In RIBW de Schakel verblijven cliënten met een verstandelijke beperking. Ook is er sprake van complexe psychiatrische problemen en een justitiële straf of maatregel.


Samen sterker in de CONRISQ Groep

De Rooyse Wissel, de OG Heldringstichting, Pactum, Bijzonder Jeugdwerk, Rubicon (per 1 januari 2019) en Vincent van Gogh (per 1 mei 2019) vormen samen de CONRISQ Groep. Alle organisaties vullen elkaar aan qua doelgroep én hulpaanbod. Daardoor beschikken we over een breed palet aan kennis en ervaring op het gebied van zorg, behandeling en begeleiding. We helpen mensen waar dat het meeste effect heeft: thuis, of tijdelijk in een veilige omgeving. Met meer of minder begeleiding vanuit onze dochterorganisaties. Bovendien werken we nauw samen met andere (keten)partners, zodat we een optimaal sociaal maatschappelijk rendement behalen.