Digitaal nabij

Via nieuwe media, smartphones met handige apps kunnen patiënten steeds meer zelf regelen als het om hun gezondheid gaat. Als het even kan direct, los van tijd en plaats. Virtuele ggz krijgt dan ook een steeds grotere rol in ons begeleidings- en behandelaanbod. Dat gaat veel verder dan e-health. Behandeling met online toepassingen blijkt snel, effectief, eenvoudig in te passen in iemands leven en drempelverlagend. In 2019 hebben we verder gewerkt aan de ontwikkeling van digitale zorg.

Succesvol online behandelen met Vince Mentaal

Al vroeg in 2019 lanceerden we Vince Mentaal. Vince Mentaal is er voor iedereen van 18 jaar en ouder en op zoek is naar behandeling van een trauma, persoonlijkheidsstoornis of gedragsverslaving. Bij Vince Mentaal verloopt de behandeling (grotendeels) digitaal. 24 uur per dag, waar je maar wilt. De kans op herstel is namelijk volgens ons het grootst als een patiënt direct de juiste zorg krijgt: thuis, in de eigen omgeving en toegespitst op wat voor hem of haar werkt. Online behandeling is dan ideaal.

Online CGT Verslavingszorg

Bij Vincent Verslavingszorg behandelen we sinds 2018 gedragsverslavingen met cognitieve gedragstherapie (CGT) volledig online. Hierbij gaat het om seks-, game-, koop- en gokverslavingen. De belangstelling voor online behandelingen is in 2019 enorm gegroeid. Via een zelftest op www.vincentverslavingszorg.nl kunnen mensen onderzoeken of er sprake is van een verslaving. In 2019 bezochten bijna 57.000 mensen een zelftest en stuurden 172 mensen een zelftest in.

De behandeling van de verslaving verloopt voor veel patiënten grotendeels digitaal: ze maken thuis opdrachten en oefeningen, krijgen voorlichting via filmpjes en tips. Maar ze hebben ook één op één contact met hun behandelaar via beeldbellen. Onze online verslavingszorg was vanaf dag één een succes. Zoals een van onze patiënten het op de website verwoordt: "De zelftest bevestigde wat ik al vermoedde: ik had een internetverslaving. Het was fijn dat ik meteen kon starten met mijn online behandeling." “Voor ons als behandelaars heeft videobellen ook voordelen. We zien de omgeving van de cliënt en de interactie met huisgenoten. Face tot face contact blijft essentieel, maar digitaal behandelen is echt een aanvulling op onze zorg.”

Virtual Reality maakt behandeling levensecht

Mensen met een angst- of dwangstoornis kunnen sinds kort bij Vincent van Gogh een baanbrekende behandeling krijgen. Virtual Reality laat hen hun angst of dwang nog realistischer beleven. Steeds vaker ondersteunen we onze behandelingen met innovatieve techniek. Zo maakt ons Centrum voor Angst- en Dwang gebruik van virtual reality (VR). Met een VR-bril stellen cliënten zich - in de veiligheid van de spreekkamer - bloot (exposure) aan een wereld die grote gelijkenissen vertoont met de echte wereld.

VGZ nomineert beeldbellen voor Zinnige Zorg Award

Bij Vincent van Gogh helpen we steeds vaker en steeds meer patiënten via beeldbellen. Zo kunnen mensen met een angst- of dwangstoornis sinds vorig jaar in aanmerking komen voor een innovatieve behandeling, waarvan beeldbellen een groot deel beslaat. Dat gaat als volgt: het volledige behandeltraject duurt zestien weken. De eerste acht weken volgt de patiënt in de kliniek. Daar wordt hij of zij onder begeleiding voortdurend geconfronteerd met de angsten of het dwangmatig gedrag. Na acht weken mag tweederde van de patiënten terug naar huis. Daar hebben ze elke dag via Skype contact met hun therapeut om te bespreken hoe het gaat en is de therapeut virtueel aanwezig in confronterende situaties. Dat is prettig voor de patiënt, maar het drukt ook de kosten van opname in de kliniek.

Extra waardering voor beeldbellen door nominatie Afgelopen jaar is Vincent van Gogh genomineerd voor de Zinnige Zorg Award van VGZ. Dat is een prijs voor nieuwe, slimme soorten zorg die de patiënt centraal zetten en tegelijk zorgkostenbesparend zijn. Vincent van Gogh werd genomineerd voor behandeling van angst en dwang via beeldbellen.

Sterk online netwerk via 123Consultatie

In 2019 lanceerden we het online platform 123Consultatie. Hier kunnen professionals elkaar vragen stellen over de beste behandeling voor hun cliënten, kennisdelen en samenwerken. De dienstverlening wordt aangeboden in een online platform en app. Dit betekent dat zorgprofessionals met elkaar in verbinding staan op een manier en tijd die hen het beste past. Zorgverleners krijgen via het platform toegang tot kennis over bijvoorbeeld diagnostiek, medicatie, de behandeling van een patiënt of verwijzing. Ze kunnen er ook terecht voor een frisse blik op een vraagstuk en zonder moeite een expert inschakelen.

Het doel van 123Consultatie is zorgprofessionals zo veel mogelijk ondersteunen bij vragen over hoogwaardige gezondheidszorg. Zo voorkomen we onnodige toestroom naar de specialistische zorg én werken we aan betere behandeling en begeleiding. We realiseren zorg dichtbij de patiënt en werken kostenverlagend.