KR8 voor mensen met psychotische kwetsbaarheid
KR8 is een herstelgericht programma voor gestructureerde en methodische ambulante (FACT-) zorg voor mensen met een psychotische kwetsbaarheid.
- Psycho-educatie modules en werkboeken helpen deelnemers hun aandoening beter te begrijpen en ermee om te gaan.
- Activiteitenprogramma’s en leefstijlmodules helpen bij het ontwikkelen van eigen regie en participatie.
- Bijeenkomsten met familie en/of naasten helpen het steunsysteem te versterken.
Zo krijgen KR8 deelnemers controle over hun ziekte én hun leven.
De KR8-lounge: huiselijke sfeer
De bijeenkomsten vinden plaats in een huiselijke ruimte: de KR8 lounge, waar deelnemers in groepsbijeenkomsten werken aan hun persoonlijk herstelplan. Hier voelen deelnemers zich thuis. Ze zijn er welkom, maar ook veilig en gewenst. Ze kunnen er alledaagse dingen doen, zoals koken, koffie zetten en de krant lezen. Dankzij al deze factoren kan KR8 een springplank zijn naar een zelfstandige plek in de wijk. In Duitsland en Engeland zorgde een vergelijkbaar programma voor vermindering van heropnames en de daarmee gepaard gaande zorgkosten. Bovendien verbeterde de kwaliteit van de zorg in de beleving van cliënten, hun familie en naasten en ook van de betrokken zorgverleners.
Werken aan herstel
KR8 leert mensen met een psychotische stoornis op inspirerende en positieve wijze alles over bijvoorbeeld de symptomen en oorzaken van hun ziektebeeld, omgaan met alcohol en drugs, relaties, gezond leven en weer aan het werk gaan. Aan de hand van werkboeken, oefeningen, video’s en het groepsgesprek worden krachten, kwetsbaarheden en doelen in kaart gebracht en onder andere crisis-, terugvalpreventie- en herstelplannen uitgewerkt. De bijeenkomsten worden geleid door tot gecertificeerde KR8 programmabegeleiders opgeleide instellingsmedewerkers. Zo helpen we mensen het beste uit hun behandeling te halen en werken samen aan herstel en toekomst.
Het digitale KR8 platform
Het platform helpt programmabegeleiders met de organisatie en registratie van groepen en deelnemers en bij verzending van automatische herinnerings-sms berichten aan deelnemers. Het biedt de KR8 structuur voor de bijeenkomsten, met video’s, animaties, presentaties en oefeningen. Zo kunnen KR8 begeleiders zich volledig met het groepsproces bezighouden en wordt modeltrouw gewaarborgd. Ook kwartaalmetingen, onder andere om tekenen van terugval tijdig te signaleren, worden vanuit het platform georganiseerd.
De KR8 van digitaal
Het verkennen van mogelijkheden en zorgvuldig in zetten van e-Health en digitale zorg, met daarbij het belang van cliënten voorop, is een belangrijk speerpunt voor Vincent van Gogh. Daarmee hebben we versneld ervaring opgedaan, sinds de uitbraak van het coronavirus in maart 2020. Onze cliënten kwamen thuis te zitten en de groepsbijeenkomsten van KR8 moesten worden stilgelegd. We zijn meteen gestart met het verkennen van de mogelijkheden van KR8 op afstand.
Stap-voor-stap Op verschillende locaties werden deelnemers van laptops en software voorzien en begeleid in het starten van groepssessies via beeldbellen. Er werd een stap-voor-stap handleiding voor deelnemers en een instructie voor programmabegeleiders ontwikkeld en waar nodig werden KR8 deelnemers op afstand geholpen. Al begin april werden de eerste bijeenkomsten gestart. Aanvankelijk was het doel contact te houden met en tussen de KR8 deelnemers,
maar al snel werden de werkboeken weer opgepakt en werd via online groepen verder gewerkt aan de educatie en herstelplannen.
Samen lunchen In Horst werd zelfs de gezamenlijke lunch – een pakketje dat door programmabegeleiders Anne en Jeroen aan de voordeur van de KR8 deelnemers werd gehangen - gezamenlijk genuttigd. Hoewel het nog niet in iedere groep van de grond kwam, waren de ervaringen in de groepen over het algemeen heel positief. “KR8 op afstand ging goed en was leuk zo, zouden we vaker moeten doen”, zo zegt een KR8 deelnemer.
KR8 kan eenvoudig op afstand aangeboden worden, omdat de bijeenkomsten vanuit het digitale KR8 platform worden georganiseerd. Via een beeldverbinding wordt het interactief werken in de KR8 groepen, bijvoorbeeld vanuit huis, gefaciliteerd. Dit bleek waardevol ten tijde van de Corona-beperkingen.