De kracht van KR8
Het KR8 programma voor mensen met psychose gevoeligheid werd binnen Vincent van Gogh gestart vanuit een leertuin in samenwerking met zorgverzekeraar VGZ. We wilden graag gezamenlijk tijdens een evenement de resultaten en ervaringen presenteren. Dat kon vanwege corona maatregelen niet doorgaan.
Ons alternatief: dit online magazine én een verdiepend webinar. Wij wensen u veel leesplezier en ontmoeten u graag bij het verdiepende webinar.
HENK VERSTAPPEN - ADJUNCT DIRECTEUR
VINCENT VAN GOGH
Herstel is haalbaar
ROB KOX - SENIOR INKOPER CURATIEVE GGZ
VGZ ZORGVERZEKERINGEN
Zinnige zorg is de cliënt centraal
SANDER BOSCH - MANAGER INTEGRATIE GESPECIALISEERDE THUISBEGELEIDINGSTEAMS - VINCENT VAN GOGH
Uit de evaluatie blijkt het succes
Henk Verstappen
'Herstel is haalbaar'
Vanuit onze ambitie tot vernieuwing en voortgaande professionalisering van de geboden FACT-zorg èn vanuit ons motto “Herstel is haalbaar” zijn wij eind 2017 gestart met het KR8-programma.
In Weert, Horst en Blerick zijn KR8-lounges ingericht waar groepen deelnemers bijeenkomsten volgen waar afwisselend educatie, activiteiten, oefeningen, vermaatschappelijking, monitoring en betrokkenheid van familie en naasten centraal staan.
De bijeenkomsten worden geleid door FACT-medewerkers die naast hun rol in FACT gecertificeerd zijn tot KR8-programmabegeleiders.
We zijn met KR8 gestart vanuit een leertuin in samenwerking met zorgverzekeraar VGZ. De resultaten zijn inmiddels geëvalueerd en aanleiding tot verdere opschaling; we starten nu ook in Nijmegen.
De leertuin-setting komt daarmee nu ten einde. KR8 is een ‘goede praktijk’ die inmiddels is verankerd in ons behandelaanbod. Daarmee kunnen onze cliënten, hun naasten en onze medewerkers ‘Met volle KR8 vooruit’!
Rob Kox
'Zinnige zorg: de cliënt centraal'
Onze missie is werken aan een gezonder Nederland, elke dag weer. Onze ambitie daarbij is om de zorg betaalbaar en toegankelijk te houden, onder andere door samen te werken aan Zinnige Zorg. Zorg die voor de cliënt kwalitatief beter is, verbeteringen die door professionals worden aangebracht, die landelijk schaalbaar zijn en de zorgkosten verlagen.
Hoe kijkt VGZ naar de leertuin? VGZ heeft vier jaar geleden de huidige leertuin samen met Vincent van Gogh opgestart om vernieuwend te werken in de GGZ. We hebben inmiddels gezamenlijk meerdere bewezen en effectieve voorbeelden opgehaald die aantonen dat zinnige zorg werkt.
De goede resultaten uit de huidige leertuin voor cliënten, professionals, Vincent van Gogh zelf en VGZ, zijn voor Vincent van Gogh en VGZ aanleiding om te werken aan een nieuwe leertuin per 2022.
De doelstelling hiervan is om de GGZ anders vorm te geven, kosten te verlagen en landelijk schaalbare innovaties te genereren. Het inhoudelijke programma zal het komende halfjaar verder met elkaar worden ingevuld.
Hoe kijkt VGZ naar KR8? KR8 zien we bij VGZ als een mogelijke kansrijke interventie. In Rotterdam is wetenschappelijk onderzoek gedaan met als resultaat dat KR8 toegevoegde waarde heeft voor patiënten
die, ondanks de inzet van FACT, regelmatig een opname nodig hebben. Derhalve zijn we enkele jaren geleden ook in de regio Noord Limburg samen met Vincent van Gogh gestart met KR8, naar tevredenheid van cliënten en professionals.
KR8 is een mooi programma, waarbij naast psycho-educatie aan patiënt en familie ook het ontwikkelen van het persoonlijk herstelplan, terugvalmonitoring, sport-, leefstijl en maatschappelijke participatie-elementen zijn toegevoegd. De exacte bijdrage van KR8 aan het verlagen van zorgkosten is op dit moment nog niet geheel te duiden.
Over psycho-educatie aan patiënt en familie, heeft onderzoek reeds aangetoond dat het aantal opname dagen voor die patiënten daalt. Van het toevoegen van de extra elementen, zoals sport en leefstijl en de huiskamer of lounge setting waarin KR8 gegeven wordt, is nog onvoldoende duidelijk of de investeringen opwegen tegen de baten. Daar doen we de komende periode in gezamenlijkheid verder onderzoek naar.
Omdat we zien en horen dat cliënten en professionals heel tevreden zijn, hebben we als VGZ besloten om KR8 ook op beperkte schaal toe te laten passen in de regio Nijmegen. Dit onder andere in gezamenlijk overleg met de gemeente Nijmegen omdat we ook over de verschillende domeinen heen willen kijken naar de effecten en resultaten. Ook daar bekijken we de komende periode op welke wijze we de resultaten nog beter kunnen duiden en monitoren zodat we wellicht in de toekomst ook van KR8 een Good Practice kunnen maken: een bewezen succesvol voorbeeld van goede zorg voor de cliënt, tegen lagere kosten.
Sander Bosch
'Uit de evaluatie blijkt het succes'
KR8 biedt een integratie van behandeling en begeleiding, daarin zit volgens mij ook het succes. Het programma is met name bedoeld voor cliënten met een ernstig psychiatrische aandoening (EPA), vaak psychotisch van aard.
Enorme impact Wat het programma krachtig maakt is dat de cliënten niet alleen worden behandeld voor hun psychotische stoornis, maar ook leren hoe ze hun leven moeten vormgeven met die stoornis als bagage. Want een dergelijke aandoening heeft een enorme impact op je dagelijkse leven. Het raakt eigenlijk alles wat je doet, zoals leren, werken, sociale contacten, financiën, huisvesting, verenigingsleven en ga zo maar door.
Eindelijk leren over het dagelijks leven Binnen het KR8 programma krijgen cliënten handvatten, die ze helpen om te leren gaan met hun aandoening in het leven van alle dag. Een belangrijk element van het programma is het groepsproces. Cliënten vinden (h)erkenning bij elkaar en bieden elkaar ook steun. Men vindt ‘lotgenoten' en ervaart dat als heel positief. Het leidt tot nieuwe sociale
contacten, kleine clubjes die samen gaan biljarten, wandelen of koken. Veel cliënten geven aan dat de vertaling van het hebben van een psychotische stoornis naar het leven van alle dag eíndelijk aan bod komt. En dat precies dat hen enorm helpt. Niet voor niets wordt het programma door de deelnemers met een gemiddelde van 8,2 beoordeeld.
Weer meedoen Het is mooi om te zien dat al meer dan eens, het KR8 programma heeft geleid tot terugkeer op de arbeidsmarkt. Daarna hebben cliënten uiteindelijk bijna altijd een bredere dag of week invulling, waardoor ze actiever in de maatschappij meedoen, meer steun uit de omgeving ervaren en minder snel terug hoeven te grijpen naar (dure) specialistische zorg. Begeleiding vanuit het sociale domein blijft daarbij vaak langer betrokken.
Een paar jaar terug zagen we dat deze EPA-doelgroep nog jaren in behandeling was van een FACT team. Wij zien dat door programma’s als KR8, naast het breder integreren van het sociale domein dicht bij de specialistische ggz, dat cliënten hun behandeling (en deels ook begeleiding) kunnen stoppen.