#2 - De invloed van corona

In januari begonnen we nietsvermoedend aan een nieuw, fris jaar. Daar kwam al snel verandering in. Begin maart werden we overvallen door een pandemie. Het COVID-19-virus bereikte ook ons land én onze organisatie. Welke impact hadden het coronavirus en de nodige maatregelen? Verpleegkundigen Lisa en Joëlle vertellen over hun ervaringen in de dagelijkse zorg voor kwetsbare cliënten. Hans Hendrikx is als geneesheer-directeur voorzitter van het coronacrisisteam. Hoe kijkt hij erop terug? Ook onze Cliëntenraad en Ondernemingsraad blikken terug.

Functioneel team bood structuur en duidelijkheid

Hans Hendrikx is als geneesheer-directeur voorzitter van het coronacrisisteam. Hij vertelt: “Niemand had nog ervaring met het virus. Het voelde als een enorme dreiging, angst en onwetendheid regeerden. Daarom was het opzetten van een crisisteam noodzakelijk. Samen met het team besluiten nemen en verwachten dat men daar uitvoering aan geeft. Best directief natuurlijk, maar in tijden van crisis de meest effectieve manier van werken. Geen uitgebreide projectstructuur, maar een functioneel team dat structuur en duidelijkheid biedt. Waarbij we uiteraard suggesties gewogen en soms ook overgenomen hebben. Nadat de eerste angst zakte, realiseerden we ons dat onze klinische afdelingen ieder eigen behoeftes hebben. We zijn vanaf toen gaan werken met kaders waar elke afdeling zelf verder invulling aan kon geven."

Corona op het IEP, de onzichtbare vijand

Op de afdelingen van het Integraal Expertisecentrum Psychogeriatrie (IEP) was de enorme impact van het coronavirus misschien wel het meest voelbaar. Al vrij in het begin van de coronacrisis hebben negen cliënten het virus niet overleefd. Verpleegkundigen en zorgcoördinatoren Joëlle Sturme en Lisa Martens, beiden werkzaam op het IEP, blikken terug op deze periode. “Loodzwaar, oorlog, onzichtbare vijand”, zo omschrijven zij deze tijd. Joëlle: “In het begin van de coronacrisis, in maart 2020, was er nog weinig kennis over het virus en hoe te handelen. Ik weet nog dat ik bij de eerste cliënt met corona de kamer binnenliep. Hoesten, schorre stem, koorts; ik wist ‘dit is niet goed’. En daarna ging het snel, de ene na de andere cliënt werd ziek.”

Vanuit de cliëntenraad: "Een moeilijk jaar voor cliënten"

De cliëntenraad van Vincent van Gogh was een belangrijke schakel tijdens de coronacrisis. Het corona crisisteam heeft de aanpak regelmatig getoetst, om ook een goed beeld te krijgen en houden van de beleving van de coronacrisis door onze cliënten. De cliëntenraad heeft 2020 als een moeilijk jaar ervaren. Van persoon tot persoon verschilt in welke mate. “Het vaste dagritme viel bijvoorbeeld weg doordat activiteiten en dagbesteding niet doorging. En de algemene onzekerheid, het niet weten wat er gaat gebeuren of wanneer het eindigt, maakte mensen angstiger. In behandelingen werd door sommigen de groepsdynamiek gemist, een vast punt waar je naartoe gaat, iets om naar uit te kijken.” Volgens de cliëntenraad is er door behandelaren wel goed en actief gereageerd op deze signalen. “Hulp werd opgeschaald en er werd wat vaker contact opgenomen of langsgekomen. Dat hielp om deze periode door te komen.”

De Ondernemingsraad: "Door corona meer ‘out-of-the-box’ gaan denken"

Volgens Yorgo Canli, vice-voorzitter van de Ondernemingsraad (OR), en OR-lid Leon Kunzler, vat deze titel eigenlijk voor hun het jaar van corona heel goed samen. Ook voor de OR was de komst van het coronavirus schakelen. Voor hen is contact met medewerkers, directie en Raad van Bestuur heel belangrijk, zodat ze goed weten wat er leeft binnen Vincent van Gogh. “We waren ons erg bewust van onze voorbeeldfunctie”, vertelt Yorgo. “Daarom hebben we onze overleggen meteen in het begin van ‘live’ naar digitaal gewijzigd. Toch is het voor ons belangrijk om ‘voeling’ te houden met de medewerkers. Daarom waren - in overleg met de directie - wekelijks één of twee personen in het Dienstencentrum aanwezig. Omdat je dan toch net wat beter contact kunt houden.” Leon vult aan: “Het voordeel was dat we binnen Vincent van Gogh allemaal al de middelen hebben om mobiel te kunnen werken. Het werken met Teams was lastig in het begin, maar iedereen leerde snel. Zo konden we toch ons werk goed voortzetten en zijn we in verbinding gebleven met iedereen.”