#4 - Van Gewoon Anders naar Bewust Verbonden

Vincent van Gogh wil gewoon doen over psychiatrie. De weg naar de psychiatrie moet eenvoudig te vinden zijn. We willen de cliënt zélf de touwtjes in handen geven. Daarom werken we hard om het anders te doen in de ggz. Met innovatieve zorg, effectieve samenwerking en out-of-the-box-behandelvormen wordt zorg weer toegankelijk én betaalbaar. Dat is onze ambitie in de strategische periode ‘Gewoon Anders’. We hebben veel innovaties gerealiseerd, nieuwe behandelvormen geïntroduceerd en mooie samenwerkingen opgestart. Maar we hebben ook kritisch naar onszelf gekeken, geluisterd naar relaties, verwijzers en cliënten. Een belangrijke stap om het Gewoon Anders te kunnen doen in de ggz is onszelf anders organiseren. Zodat we ons bewust kunnen verbinden met onze cliënten en onze omgeving, om zo de beste zorg te bieden.

Inclusieve psychiatrie

In 2020 maakten we een begin met onze visie op inclusieve psychiatrie. Eenvoudig gezegd is inclusieve psychiatrie dit: met welke psychiatrische vraag je als mens bij ook ons binnen komt, je wordt in behandeling genomen. Punt. De cliënt wordt uitgebreid gezien en gehoord, zodat we samen goed weten wat de hulpvraag is en wat nodig is voor het herstel. Afgelopen jaren is onze zorg steeds beter, gespecialiseerder en professioneler geworden. Maar daardoor is onze organisatie ook een kluwen geworden van behandelvormen, specialisaties en afdelingen. Daardoor maken we onvoldoende gebruik van de kennis en expertise die we in huis hebben. Omdat we soms zelfs van elkaar niet weten wat we allemaal te bieden hebben.

Vitale coalitie

Om het ‘Gewoon Anders’ te kunnen doen, hebben we in Noord-Limburg een vitale ggz-coalitie gevormd, die werkt aan tastbare en werkende innovaties in de ggz. Een ggz waarin minder nadruk ligt op de specialistische zorg en met een grotere rol voor de sociale omgeving. Met meer kleinschaligheid, ambulante zorg en innovaties. Dit komt de toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid van de ggz ten goede. De vitale coalitie bestaat uit gemeente Venlo, gemeente Horst aan de Maas, zorgverzekeraar VGZ en Vincent van Gogh. Innoveren en optimaliseren De vitale ggz-coalitie overlegt met elkaar over nieuwe en lopende innovaties, bemant innovaties optimaal vanuit de verschillende organisaties en inspireert innovatieleiders. In de coalitie erkennen we dat we ieder een eigen opgave heeft en dat we een gezamenlijke opgave hebben in de regio. Door samenspel in het netwerk kunnen we onze mogelijkheden en capaciteiten optimaal inzetten en nieuwe mogelijkheden - technologisch, sociaal en financieel - beter benutten ten behoeve van zinvolle zorg.

Van visie naar praktijk

Vanuit deze visies en ontwikkelingen verbinden we ons bewust aan andere zorgorganisaties, om cliënten zonder drempels die zorg te kunnen bieden die nodig is. “En dat bedenken is één ding, maar het uitvoeren in de praktijk een uitdaging”, zegt Henk Verstappen, adjunct-directeur VIGO. “We zijn al een tijdje bezig met netwerksamenwerking”, vertelt hij. “Bijvoorbeeld in DOEN in alle gemeenten in Noord- en Midden-Limburg werken PSW, De Zorggroep en Vincent van Gogh samen in het sociaal domein vanuit de WMO. Hierbij brengen we de sectoren VVT, LVB en GGZ/VZ bij elkaar. Zonder schotten op diagnose en leeftijd. DOEN heeft als vliegwiel gefungeerd voor netwerk samenwerkingen op allerlei gebieden, zoals Beschermd Wonen, dagbesteding en participatie. Allemaal binnen het sociaal domein. We zien dit nu terug in de lopende aanbestedingen sociaal domein in Noord- (en Midden-)Limburg. We schrijven gezamenlijke proposities en beloften waarvoor we al ‘evidence’ opgebouwd hebben de afgelopen jaren. Deze samenwerking verbreed zich met partners binnen en buiten de VIGO-groep zoals Bijzonder Jeugdwerk en het Zelfregiecentrum.” Met deze inschrijvingen op aanbestedingen wordt de visie concreet gemaakt. Vertaald naar aanpak en aanbod.