#5 - Digitaal nabij

Via nieuwe media, smartphones met handige apps kunnen patiënten steeds meer zelf regelen als het om hun gezondheid gaat. Als het even kan direct, los van tijd en plaats. Virtuele ggz krijgt dan ook een steeds grotere rol in ons begeleidings- en behandelaanbod. Dat gaat veel verder dan e-health. Behandeling met online toepassingen blijkt snel, effectief, eenvoudig in te passen in iemands leven en drempelverlagend. In 2020 hebben we verder gewerkt aan de ontwikkeling van digitale zorg. De coronamaatregelen hebben hierin als vliegwiel gewerkt.

Preventie: online trainen & kennis delen via webinars

Team Preventie heeft in 2020 snel kunnen omschakelen naar online trainen en delen van kennis via webinars. In 2020 gaven ze de online webinars KOPP/KOV aan docenten en begeleiders in het basisonderwijs. KOPP/KOV gaat over hoe je kinderen, die opgroeien in een stressvolle thuissituatie vanwege ouders met psychische en/of verslavingsproblematiek, steun kunt bieden. Ook organiseerden ze digitale ouderavonden om voorlichting te geven aan ouders hoe om te gaan met verleidingen voor kinderen op het gebied van gamen, alcohol, drugs en roken.

Daarnaast zijn ze verschillende cursussen online gaan geven, zoals Stress de baas, Mindfulness, Beter slapen doe je zo en Mentaal in balans. Reacties van deelnemers waren erg positief: "Ik dacht dat een online cursus afstandelijk zou zijn, maar het heeft me verbaasd hoe goed we ook online met elkaar ervaringen konden delen. Het was heel persoonlijk." Daarnaast vond er begin januari een webinar plaats over depressie onder jongeren, Less Depress.

Al met al kon team Preventie door snel omschakelen, haar cliënten ondanks corona goed blijven ondersteunen en helpen. Deze ontwikkeling zet zich voort in 2021.

Online CGT Verslavingszorg

Bij Vincent Verslavingszorg behandelen we sinds 2018 gedragsverslavingen met cognitieve gedragstherapie (CGT) volledig online. Hierbij gaat het om seks-, game-, koop- en gokverslavingen. De belangstelling voor online behandelingen is in 2020 weer verder gegroeid. Via een zelftest op www.vincentverslavingszorg.nl kunnen mensen onderzoeken of er sprake is van een verslaving. In 2019 bezochten bijna 57.000 mensen een zelftest en stuurden 172 mensen een zelftest in. In 2020 is dat nog verder toegenomen naar 522 zelftesten.

De behandeling van de verslaving verloopt voor veel patiënten grotendeels digitaal: ze maken thuis opdrachten en oefeningen, krijgen voorlichting via filmpjes en tips. Maar ze hebben ook een-op-eencontact met hun behandelaar via beeldbellen. Onze online verslavingszorg was vanaf dag één een succes. Zoals een van onze patiënten het op de website verwoordt: "De zelftest bevestigde wat ik al vermoedde: ik had een internetverslaving. Het was fijn dat ik meteen kon starten met mijn online behandeling."

“Voor ons als behandelaars heeft videobellen ook voordelen. We zien de omgeving van de cliënt en de interactie met huisgenoten. Face-to-facecontact blijft essentieel, maar digitaal behandelen is echt een aanvulling op onze zorg.”

Sterk online netwerk via 123Consultatie

In 2019 lanceerden we het online platform 123Consultatie. Hier kunnen professionals elkaar vragen stellen over de beste behandeling voor hun cliënten, kennisdelen en samenwerken. De dienstverlening wordt aangeboden in een online platform en app. Dit betekent dat zorgprofessionals met elkaar in verbinding staan op een manier en tijd die hen het beste past. Zorgverleners krijgen via het platform toegang tot kennis over bijvoorbeeld diagnostiek, medicatie, de behandeling van een patiënt of verwijzing. Ze kunnen er ook terecht voor een frisse blik op een vraagstuk en zonder moeite een expert inschakelen.

Het doel van 123Consultatie is zorgprofessionals zo veel mogelijk ondersteunen bij vragen over hoogwaardige gezondheidszorg. Zo voorkomen we onnodige toestroom naar de specialistische zorg én werken we aan betere behandeling en begeleiding. We realiseren zorg dicht bij de patiënt en werken kostenverlagend.

In 2020 is 123Consultatie verder ontwikkeld. Het aantal consultaties in 2020 stijgt naar 253. Van de gevraagde consultatie wordt 90 % binnen 1 uur beantwoord. Daarvan is 88 % binnen 1 dag afgerond. We zien dat bij 1 op de 4 consultaties zwaardere zorg of een verwijzing is voorkomen.

Virtual Reality maakt behandeling levensecht

Mensen met een angst- of dwangstoornis kunnen sinds kort bij Vincent van Gogh een baanbrekende behandeling krijgen. Virtual Reality (VR) laat ze hun angst of dwang nog realistischer beleven. Steeds vaker ondersteunen we onze behandelingen met innovatieve techniek. Zo maakt ons Centrum voor Angst en Dwang gebruik van VR. Met een VR-bril stellen cliënten zich - in de veiligheid van de spreekkamer - bloot (exposure) aan een wereld die grote gelijkenissen vertoont met de echte wereld.

Mariëlle werd online behandeld voor haar koopverslaving

We hadden als Vincent van Gogh gelukkig vóór corona ook al veel ervaring met beeldbellen en digitale behandelingen. Door corona nam de bereidheid tot online behandelen toe. En waar veel cliënten er aanvankelijk tegenop zagen, ervaarden zij het online behandelen juist als prettig.

Mariëlle werkte via online behandelingen aan haar koopverslaving. "De online behandelingen bleken toch een uitkomst te zijn. Want ik kon niet stoppen met spullen kopen. Ik bleef maar kopen. Het leek alsof de wereld zou vergaan als ik niet dat kledingstuk of die spullen kocht. Het vele bestellen leidde tot ruzies met mijn man. Toen ik kinderen kreeg, besloot ik hulp te zoeken om van mijn koopverslaving af te komen."